Welkomstles: Onthaastingsmateriaal

Onderdeel voortgang:

ONTHAASTINGSMATERIAAL 

Iedere week ontvang je onthaastingsmateriaal om spelenderwijs mee te oefenen. De onthaasting geeft je praktische tips om het geleerde van die week toe te passen. Ook ontvang je iedere week een ademgebed, dat je in één adem kunt bidden. Op deze manier zet je je ademhaling in om jezelf in tegenwoordigheid van God te brengen. De ademgebeden komen uit de Bijbel. Gun jezelf een aantal momenten om heel bewust een basis van rust in je leven te leggen en ontdek jouw QS.

QS staat voor Quiet Strength, Spot, Streams en Soul: op een rustgevende plek ontdek je leven en werken vanuit je hart zonder opgebrand te raken.
Quiet Strength: gegeven kiemkracht.
Quiet Spot: tegenwicht, een wijkplaats van binnen.
Quiet Soul: kalmte en vreugde.
Quiet Streams: waarde(n) van waaruit je mag delen
Quantum Satis of Quantum Sufficit  is ook een Latijnse term. Het betekent: De hoeveelheid die nodig is.
QS vind je ook terug in de Bijbel in Jesaja 30:15. In quietness and confidence shall be your strength |
In rust en inkeer ligt je redding, in stilte en vertrouwen ligt je kracht. (Nederlandse vertalingen)

1. Het ademgebed bij deze welkomstsessie komt uit Jesaja 30:15. Bid dit drie keer per dag, tegen een onrustige geest.
We kozen voor dit ademgebed omdat het de basis van deze training weergeeft.

2. Sta eens stil bij de verschillende vormen van stilte in je leven. Je hebt vrijwillige en onvrijwillige stilte.
Bij vrijwillige stilte kun je denken aan dat moment dat je vakantie neemt, of op retraite gaat.  Of in extremere vorm: kluizenaars die de woestijn intrekken en zeezeilers die in hun eentje de oceaan overvaren. Bij vrijwillige stilte ervaar je vaak rust en bevrediging. De stilte voelt niet als straf, je bent ook bereid ontberingen ervoor te verdragen jij hebt er zelf voor gekozen. In deze training leer je zelf voor gezonde vormen van stilte te kiezen.

Bij onvrijwillige stilte kun je denken aan die momenten dat je plotseling wordt geconfronteerd met verlies. Verlies van een dierbare of verlies van je baan. Ook kunnen het de momenten zijn waarop je onvrijwillig op iets wacht. In extremere vorm kun je denken aan mensen die vroeger voor straf verbannen werden naar een eiland. Onvrijwillige stilte kan als een straf voelen, maar er is een nieuwe weg mogelijk; dat ontdek je in deze training.